S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 317 Kč
skladem
naše cena 1 047 Kč
skladem

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 580 Kč
skladem
naše cena 1 250 Kč
skladem
naše cena 320 Kč
skladem

ANKETA


» Hyaluronan, Chondroitin, Vit.C


Kyselina hyaluronová je jednou z látek patřících do skupiny mukopolysacharidů (glykosaminoglykanů), která je základní složkou mimobuněčných částí epitelových a pojivových tkání (kůže, šlach, krevních cév, chrupavek, kostí aj.), v buňkách mají také ochranné funkce.

ve formě glykoproteinů tvoří rosolovité a slizovité látky (synoviální kapaliny kloubů, kapaliny očních jamek, různé sekrety, např. hlen dýchacího ústrojí, jsou součástí slin a jiných viskózních materiálů.

Tyto polysacharidy mají schopnost vázat značné množství vody.

Kyselina hyaluronová je nejběžnějším mukopolysacharidem. Skládá se z 250 – 25000 střídajících se jednotek D-glukuronové kyseliny a N-acetyl-D-glukosaminu vázaných ß-(1?3) glykosidovou vazbou.

V roztoku zaujímá objem asi tisícinásobný, než v suchém stavu, tvoří silně viskózní roztoky. S kationty vznikají soli, např. se sodíkem sodnou sůl – hyaluronan sodný.

Kyselina hyaluroná je přítomna v pokožce, kde brání průniku bakterií do tkání, je přítomna v chrupavkách, očním sklivci, je příčinou lubrikačních vlastností synoviální tekutiny (kloubního mazu), která v kloubech snižuje tření a absorbuje tlakové nárazy. Dále stimuluje endogenní produkci kyseliny hyaluronové buňkami synoviální membrány (vnitřní vrstva kloubního pouzdra), zlepšuje metabolismus buněk kloubní chrupavky a inhibuje degradaci kloubní chrupavky.


Ve strukturách mezibuněčné hmoty chrupavky je nejvíce zastoupená další látka ze skupiny glykosaminoglykanů – chondroitin sulfát. Jde o polysacharid složený z pravidelně se opakujících monomerů glukuronátu a N-acetylgalaktosaminu se sulfátovou skupinou. Chondroitin sulfáty spojují buňky v živočišných tkáních. Chondroitin sulfát tvoří až 40% některých chrupavek, je přítomen i ve šlachách, v kostech, pokožce a v glykoproteinech slin.

Chondroitin sulfáty mají schopnost vázat vodu a to je příčinou pružnosti chrupavek.


Kyselina askorbová, Vitamín C, se nachází téměř ve všech živých organismech. Je to látka rozpustná ve vodě, která se účastní řady biochemických dějů v organismu. Lidkské tělo si jej neumí syntetizovat, proto jej musí přijímat potravou. Nejvíce vitamínu C obsahují čerstvé ovoce a zelenina.

Jedním z dějů, pro které je vitamín C nezbytný, je tvorba kolagenu, který má nezastupitelnou úlohu pro normální fungování chrupavek.


















 

 

ZjlkOTdmZm